How Spacefinish Designed Facebook (Meta's) Head Office during a global Pandemic.

Updated: Aug 5



The future of work is changing, and with it, the way we need to design office spaces. That's why when Facebook (Meta) came to us looking for help designing their new HQ in Lagos Nigeria, we knew we had to think outside the box. We leveraged insights and research to create a design that would support hybrid work modes, and future-proof their office space.


Here are some of the ways we did it.


 

First, as the lead project management firm we consulted with our team of architects, engineers, and contractors to get their input on the project. Localizing Facebook's Global Standards with Designs that reflect their people-oriented culture and emphasize transparency and collaboration was important to us. By thinking outside the box, we were able to design an office space that would meet all of Facebook's needs and be able to withstand the rigors of future growth.



Facebook office Nigeria
Reception and welcome area


Second, we took into consideration some of the design elements that would support hybrid work modes. We know that as people return to the office, they will need spaces that support both focus and collaborative work. By designing an office space that was flexible, we were able to future-proof the space for Facebook.





Third, we aligned our design with the future of how people work as they return to the office. We took into account factors like social distancing and flexible workspace solutions so that Facebook would be prepared for whatever comes next.





Finally, we executed the project in the middle of the pandemic. This meant that we had to rely on working remotely, but it also meant that we had to deploy virtual reality technology to keep the Facebook team informed throughout the entire process. Using tools like Holobuilder, we were able to give their team a VR experience that allowed them to be "onsite with us", even though they were hundreds of miles away across the world.


Here are some of the solutions we brought to this project:


Sourcing materials

The process of specifying materials and equipment for the Facebook office was a long and drawn-out affair, involving endless meetings, countless emails, and more than a few headaches. However, we eventually got everything sorted out and the results are impressive. The office is furnished with a mix of local and international brands, and we think it looks great.


Coordinating a multi-disciplinary team

It's been said that the only thing more difficult than herding cats is getting a large group of consultants to agree on technical specs. So, imagine the challenge of trying to get a team of consultants, each with their own area of expertise, to align on the technical specifications of this project during the heat of a pandemic. Yet that's exactly what our firm, Spacefinish accomplished.


Culinary

This process included a comprehensive assessment of all food and beverage offerings, as well as an evaluation of equipment use and projected needs based on waste volume. We had identified potential risk areas for the Culinary aspect of the project. The availability of equipment locally was one of the risk areas we identified. To solve this, we began to identify potential international partners to work with ahead of project kick-off.





Spacefinish is at the forefront of designing spaces that support hybrid work modes. We can't wait to see what the future holds for us and our clients! We're excited to see how Facebook's new HQ in Lagos will support their growth in Africa.


If you're thinking about designing a future-proofed workplace, Spacefinish is here to help. We have a team of experienced designers who can help you create a space that supports the way people will work in the future.


Contact us today to learn more!